Print

         Ministrul Rovana Plumb: continuă Programul Casa Verde

Rovana Plumb a subliniat faptul că : “dezvoltarea economiei verzi reprezintă o prioritate pentru Ministerul Mediului şi Pădurilor, deoarece România ocupă locul 13 între cele mai atractive ţări din lume pentru investitorii în energie regenerabilă. În urma rectificării bugetare, au fost alocate 20 de milioane de lei pentru continuarea Programului Casa Verde pentru persoane fizice pentru utilizarea acestora până la finalul acestui an”.

CUM SE MONTEZĂ PANOURILE SOLARE !!!

      Ați montat sau intenționați să achiziționați si să montați panouri solare cu o firmă „specializată” în vânzarea si montarea panourilor solare, citiți următorul articol înainte de a lua cea mai buna decizie pentru dumneavoastră!!!

In momentul de față pe piață sunt mai multe tipuri de panouri solare, ele sunt clasificate in trei grupe importante si anume:

 • panouri solare plane;
 • panouri solare cu tuburi vidate;
 • panouri solare cu tuburi vidate HEAT PIPE.

La rândul lor aceste panouri se pot grupa in alte doua categorii si anume: 

 • panouri solare de Vara  (funcționează doar vara din luna Martie pana in luna Octombrie);
 • panouri solare Vara - Iarna HEAT PIPE (toata perioada anului).

După ce v-ați ales modelul de panou solar, puteți alege din următoarele doua categorii structura sistemului solar si anume: 

         SISTEME SOLARE CU BOILER PE CASA:

Panourile solare cu boiler pe casă, la rândul lor sunt de mai multe tipuri:

 • sisteme solare termosifon (gravitaționale), aceste sisteme sunt la presiunea atmosferică;
 • sisteme solare presurizate ( la presiunea rețelei de apă potabilă).

         SISTEME SOLARE CU BOILER IN CASA:

       -toate sistemele cu boiler la interiorul imobilului sunt sisteme presurizate si se folosesc împreuna cu un grup hidraulic pentru a transfera energia termică din panoul solar la boilerul din imobil.

         Vom studia fiecare sistem solar in parte si îl vom descrie cu avantajele, dezavantajele si tehnologiile de montare, elementele de  siguranța pentru sistemele solare si accesoriile pentru confortul folosirii sistemelor in siguranță.

Important!!!

-  De la bun început precizez ca panourile solare plane sunt mai rezistente la lovituri, șocuri decât panourile solare cu tuburi vidate.

-  Randamentul panourilor solare cu tuburi vidate este mai mare decât cel al panourilor plane. Panourile solare plane au randament maxim in a doua jumătate a zilei, in timp ce tuburile vidate au randament după circa 15-20 minute după apariția intensității radiației solare.

1.      SISTEME SOLARE CU BOILER PE CASA ( TERMOSIFON) - tuburi vidate sau plane - VARĂ

         Se numără printre cele mai ieftine sisteme solare, montajul este unul simplu de executat, având costuri foarte mici de montaj. Acestea sunt avantajele, dar dezavantajele sunt mult mai numeroase si anume: 

- boilerul sistemului montându-se pe acoperișul imobilului si având o încărcare statică suplimentara pe metru pătrat, in timp veți avea probleme cu acoperișul. Acesta va ceda,  producând fisuri si ulterior infiltrații ale apei, dacă acoperișul nu a fost calculat să preia greutatea mare a sistemului solar când a fost construit si suntem siguri că atunci când ați construit acoperișul imobilului nu ați avut in vedere si montarea unui sistem solar cu boiler pe acoperiș.

- deoarece sistemul solar (termosifon) funcționează la presiunea atmosferică are un avantaj - nu consumă energie electrică, dar unul din dezavantajele cele mai importante este acela că nu are presiune pe circuitul de apă caldă la ieșirea din boiler. Dacă sistemul nu se montează la o înălțime de peste 5-6 m chiar și mai mare pentru locuințele cu etaj unde aveți grupuri sanitare și la etaj, presiunea la bateriile obiectelor sanitare va fi foarte mică.

Unele firme completează sistemul cu o pompă de ridicarea presiunii, dar dintr-un sistem simplu si econom îl transformă intr-un sistem complex având cheltuieli in plus cu energia electrică folosită de pompă si un alt accesoriu in plus care in timp necesită mentenanță.

- un alt dezavantaj pe care nu vi-l precizează nimeni la  vânzarea panourilor solare cu tuburi vidate (termosifon) este acela că la interiorul tunului vidat circulă apă, iar la aceste panouri există riscul mult mai mare de a se sparge tuburile vidate față de panourile plane, atunci la spargerea si a unui singur tub, sistemul devine nefuncțional si in plus pe acoperiș începe să curgă toată apa din boiler. Dacă aveți circuitul deschis de alimentare a boilerului cu apă rece, curge apă pe acoperiș până sesizați dumneavoastră si opriți din robinet alimentarea cu apă rece a acestuia. 

Gândiți-vă că plecați mai multe zile de la domiciliu, de exemplu în concediu si ați uitat să închideți robinetul de alimentare a boilerului cu apă rece. Intre timp dacă se sparge un tub vidat din alcătuirea sistemului solar o sa vă curgă apa din boiler pe casă zile întregi pană la întorcea dumneavoastră la domiciliu.

- un alt dezavantaj al sistemelor solare cu tuburi vidate si boiler pe casă, este acela că tuburile vidate comunică direct cu boilerul,  etanșarea acestor două componente se face cu ajutorul garniturilor de silicon. Aceste garnituri in cel mai  scurt timp îmbătrânesc datorită temperaturii foarte ridicate a apei din boiler pe timpul verii, ulterior apar neetanșeități intre boiler si tuburile vidate si din acest motiv unele firme vă ofertă la cumpărarea sistemului 2-3 tuburi de schimb împreună cu aceste garnituri de silicon.

- in componența acestui sistem intră la partea superioară un vas de expansiune in care pe timpul verii apa încălzită își mărește volumul și acest volum este preluat de acest vas de expansiune, iar dacă vasul este prea mic, apa fierbinte la 100°C este evacuată pe casă. Dacă la sistem nu s-a montat o conductă de evacuare de la vasul de expansiune până la nivelul solului, apa evacuată pe casă in timp va decolora tabla si o va deteriora.

- acest sistem este dotat cu un flotor pentru a opri alimentarea cu apa rece a boilerului când acesta s-a umplut cu apă. In timp acest flotor se poate bloca pe deschis datorită calcarului din apă, iar apa din boiler începe să curgă pe casă pană ce flotorul va fi inlocuit. Pentru cei care nu au acces ușor la locul unde sa montat sistemul solar ( ex. acoperiș imobil, garaj, anexa), această situație devine o mare problemă.

- pentru siguranța in exploatarea sistemului, dacă aveți  montat deja sistemul solar sau doriți sa-l montați cu o firmă specializată, cereți-le să vă monteze o vană de amestec ( anti-opărire)  pe circuitul de apă caldă care pleacă din boiler către bateriile din imobil.  

                Circuitele de alimentare cu apă rece și caldă ale boilerului trebuie să fie prevăzute cu elemente de siguranța si anume, clapete de sens pe tur / returul circuitelor de la boiler, robineți de închidere si deschidere a circuitelor, filtru y si filtru magnetic.  Dacă nu aveți aceste elemente cereți firmelor care va montat sistemul să vă monteze aceste elemente obligatorii care intră in alcătuirea sistemului. 

 

  - la panourile solare termosifon cu tuburi vidate sau plane când temperatura aerului ajunge in jurul valorii de 5°C , boilerul se golesc de apă, pentru a nu îngheța apa la interior, chiar si in tuburi pe timpul iernii, ducând la deteriorarea acestora. 

2.      SISTEME SOLARE PRESURIZATE CU BOILER PE CASA PLANE SAU CU TUBURI VIDATE HEAT PIPE 

                Au marele avantaj că folosesc presiunea apei potabile de la rețea, in cazul in care aveți presiune pe alimentarea cu apă rece suficientă. In unele cazuri presiunea este mult prea mare, iar firmele “specializate” de montaj a panourilor solare nu țin cont de acest aspect, să regleze presiunea pe circuitul de alimentare a boilerului cu ajutorul unui reductor de presiune. Presiunea mare pe circuitul de alimentare poate duce la deteriorarea boilerului sau daca circuitul este prevăzut cu o supapă de presiune care deschide la 3 sau 6 bari aceasta va evacua apa afară, constant.

                Mulți utilizatori ai sistemelor solare au ales acest model deoarece au fost sfătuiți GRESIT. Marea majoritate a clienților au ales sistemul deoarece au fost MINȚIȚI,  li sa spus că sistemul solar va funcționa și pe timpul iernii datorită tuburilor vidate HEAT PIPE, o mare minciună.  Orice sistem cu boiler la exterior este recomandat a se folosi pe timpul verii, vara in perioadele mai înnorate, primăvara si toamna când avem intensitate solara, dar in nici un caz iarna.

- avantajul major al acestor sisteme este acela că dacă un tub vidat heat pipe se sparge sistemul poate funcționa in continuare.

                Beneficiarii care au ales acest sistem, l-au ales deoarece li sa spus de către firmele care au montat sistemele că sistemul se poate conecta la o centrală pe gaz reducând costurile facturării gazului metan, conectarea făcându-se simplu, au făcut o mare greșeală, aceasta conectare in timp putând duce la defectarea centralei termice, dacă nu este făcută cu ajutorul kit special conceput. 

                Acest sistem se poate intradevar lega la o centrala pe gaz si ajuta centrala in a consuma mai puțin gaz pentru prepararea ACM, dar se  face ajutorul unui kit special fabricat al cărui preț ajunge la 800Ron. Multe firme au înlocuit acesta  automatizare pentru CT cu 2 robineți acționați manual, garantând beneficiarului fiabilitatea si garanția sistemului, dar riscul defectării centralei vi-l asumați dumneavoastră.

                Să presupuneam că apa caldă pe care o furnizează sistemul solar la o temperatură de 70°C trece prin CT, dar ea intră in CT pe circuitul de apă rece. Pe acest circuit toate piesele si senzorii care sunt folosiți la fabricarea CT sunt făcuți să lucreze la temperatura apei reci de maxim 10-15°C. Deci,  dacă intră pe circuit de alimentare cu apă rece a CT, apa din boiler la 60-70°C  temperatură, in maxim 3-4 luni  CT se va defecta, iar senzorii se vor arde.

                Dacă ați cumpărat un sistem solar cu by-pass la centrala pe gaz, iar firma care va vândut sistemul au zis că sistemul va avea aceasta facilitate, de aport pentru prepararea ACM cu CT, atunci contactații din nou și solicitați-le să vă monteze acest kit special, e obligația lor.

                Cu acest Kit special ( prezentat in pozele de mai jos) centrala dumneavoastră este protejată, doar atunci când apa din boiler va avea o temperatură mai mică de 30-35°C kitul  va deschide circuitul de alimentare cu apa rece care alimentează CT, dacă apa din boiler depășește temperatura de 40°, automatizarea dirijează apa din boiler direct spre circuitul care alimentează bateriile din grupurile sanitare.

  

                La acest sistem,ca și la cel prezentat mai sus, obligatoriu se folosește și vană de amestec, această kit special având inclusă și această vană de amestec.

                Unele firme au comercializat aceste sisteme solare in scopul folosirii și pe timpul iernii, dar consumul de energie este mult mai mare pentru a menține ca sistemul sa fie funcțional și pe timpul iernii, in comparație cu prepararea  apei calde menajere cu ajutorul CT pe gaz.

- un dezavantaj major este consumul de energie electrică al  rezistenței electrice care este acționată de controlerul sistemului solar pentru a menține temperatura apei din boiler in timpul iernii la 5°C in zilele când nu avem radiație solara sau nopțile cu temperaturi scăzute, iar aceste intervale cu temperaturi scazute si fara radiatie solara sunt pe timpul iernii in proporție de 70-80% din toata perioada. 

- un alt dezavantaj al folosirii acestui sistem pe timpul iernii este acela că, circuitele de alimentare ale boilerului cu apă - tur/retur, pot îngheța. Unele firme au venit cu o soluție in care circuitele vor fi preîncălzite cu un cablu de degivrare, o idee inovativă dar foarte costisitoare si foarte riscantă. Acest cablu consumă aproximativ 20W/ml, deci un consum enorm de energie electrică dacă adunam și consumul rezistenței electrice precizat mai sus. 

Dar trecând peste acest inconvenient, o problema majoră este supraîncălzirea acestui cablu de degivrare, dacă el este alimentat la energie electrică și uitat pe alimentare pentru a proteja conductele să nu înghețe, cablul se supraîncălzește putand duce la topirea lui.

           Un situație care pe mulți ar trebui să-i pună serios pe gânduri ar fi aceea că acest cablu cum este el montat, trece prin acoperișul imobilului in unele situatii sau este prins de elemente din lemn ale acoperisului, iar dacă acesta se supraîncălzește și se topește, poate duce la aprinderea elementelor din alcătuirea acoperișului, chiar daca el este izolat. Nu cred ca vă doriți acest lucru!!!

In concluzie, acest sistem este unu de vară fiind folosit doar atunci când temperaturile exterioare sunt peste 5°C.

            La montajul acestor sisteme, unii beneficiari ori din necunoaștere, ori datorită situației din teren, au acceptat ca firma care le-a montat sistemul solar să găurească acoperișul pentru circuitele de alimentare cu apă ale boilerului. Aceste străpungeri precum si modul de prinderi ale sistemului pe acoperiș sunt o problemă foarte importantă in timp, deoarece pot apărea infiltrații de apă in acoperiș. Aceste străpungeri se fac profesional folosind manșoane etanșe de trecere, la țiglă există piese speciale fabricate pentru trecerea conductelor spre interiorul acoperișului, dar in nici un caz nu se strapunge acoperișul si pentru izolare să se foloseasca spuma poliuretanică sau mortar.

                Se folosește un kit special pentru a izola posibilele neetanșeități, kit care rezistă la temperaturi mari, deoarece acoperișul pe timpul verii poate ajunge la temperaturi foarte ridicate. 

Așa NU:

   

 Așa DA:

  Ţiglă de trecere pentru cablu solar cu placă  

 

Ţiglă suport panouri solare cu placă suport    

   

Burduf de etanșare tabla, pentru țeava cu diametrul de 410 - 610 mm

 

                    Va-ti întrebat cum se protejează acest sistem pe timpul verii când nu folosiți apa caldă mai multe zile, deoarece sunteți plecat in concediu să presupunem?!!!   

OBLIGATORIU, boilerul trebuie sa fie prevăzut cu o supapă de presiune si temperatură care atunci când temperatura sau presiunea in boiler depășește 90°C sau 6 bari, această supapă se deschide eliberând apa fierbinte sau presiunea protejând sistemul de supraîncălzire. 

                Dacă această supapă nu este montată pe boiler sau să presupuneam că nu este una de bună calitate si ea se blochează, există riscul ca sistemul să se defecteze ducând pană la fisurarea boilerului sau explozia acestuia pe acoperișul imobilului dumneavoastră. MARE ATENȚIE !!!

                                            

              Mare atenție la aceasta supapă, ea pe timpul verii foarte des se va deschide eliminând apă fierbinte la peste 90°C, este recomandat ca această supapă să fie prevăzută cu o conductă de evacuare până la sol a apei. In cazul in care apa este evacuată pe acoperiș, la 90°C temperatura foarte ridicată a apei va afecta acoperișul dumneavoastră.

ATENȚIE !!!Dacă aveți fosă septică pe bază de microorganisme, evacuarea de la supapa de presiune nu se racordează la canalizare dacă aceasta duce in fosa septică deoarece apa foarte fierbinte va omora cultura de microorganisme.

 - un avantaj al acestor sisteme cu tuburi vidate Heat Pipe, cum am precizat si mai sus este acela că poate funcționa cu unu sau mai multe tuburi vidate sparte, iar înlocuirea acestor tuburi sparte se spune ca este o manevră ușoară de executat. Teoretic da, dar practic in multe cazuri nu se poate executa. 

Un amânunt pe care firmele care comercializează aceste panouri solare nu vi-l comunică este acela că după  o perioadă de utilizare a sistemului si in cazul spargerii a unui tub, tija Heat Pipe nu mai poate fi scoasă din locașul ei (din boiler sau colector), datorită temperaturilor foarte ridicate aceasta se sudează de boiler in cele mai multe cazuri. 

3.      SISTEME SOLARE PRESURIZATE CU BOILER IN CASĂ -PLANE SAU CU TUBURI VIDATE HEAT PIPE

          Cum am precizat si mai sus panouri solare plane sunt mai rezistente decât cele cu tuburi vidate la șocuri și lovituri. Atașez poze cu tuburi vidate HEAT PIPE sparte, dar cu panouri plane sparte nu am reușit să găsesc ceea ce confirmă ce am precizat. Ținând cont că randamentul tuburilor vidate este mai mare decât randamentul panourilor plane, dumneavoastră veți putea face alegerea potrivită care v-ar avantaja, in funcție de zonă, temperatură si alți factori pe care trebuie sa-i luați in calcul.

            Sistemul cu panouri solare pe casă cu boilerul la interior este un sistem complex si complet. Acest sistem îl putem folosi și pe timpul iernii, deoarece funcționează cu ajutorul glicolului care rezistă la temperaturi de -35°C. Pentru transportul energiei termice din panoul solar (colector) la boiler, care se face cu ajutorul grupului hidraulic, acest sistem utilizează energie electrică.

Pe timpul iernii sistemul poate ridica temperatura apei din boiler la maxim 40-50°C, această temperatură variază in funcție de numărul de panouri solare montate și de intensitatea solară, indiferent de temperaturile din timpul iernii. Un sistem supradimensionat pentru un randament mai mare pe timpul iernii, pe timpul verii poate crea probleme serioase pentru sistem, prin supraîncălzire lui. Pentru cei care dețin o piscină, numărul mare de panouri solare montate nu este o problemă deoarece sistemul solar poate fi conectat pentru a încălzi și piscina pe timpul verii.  

Iarna, acest sistem se poate folosi pentru încălzirea in pardoseală unde temperatura agentului din pardoseală nu trebuie să depășească 40-45°C , dar se renunță la aportul de caldură pe care îl poate aduce sistemul pentru prepararea apei calde. Beneficiarii care doresc să folosească sistemul solar pentru încălzire in pardoseală sau pentru aport la prepararea ACM va trebui ca pe timpul iernii să aleagă una dintre cele două variante, dacă se alege să se meargă concomitent cu ambele sisteme de încălziri aportul va fi foarte mic si nu va fi resimțit in nici un sistem de încălzire, nici încălzirea in pardoseală si nici pentru aportul la prepararea ACM.

 

Concluzie: Obligatoriu sistemul solar trebuie  sa fie DIMENSIONAT  ținând cont de:

 • zona climatică;
 • inclinația acoperișului;
 • orientarea acoperișului;
 • consumul de apă caldă menajeră conform cu STAS-ul;
 • tipul colectorului solar;
 • sursa de energie convențională;

                Multe firme care montează panouri solare cu boiler la interior, montează panourile solare direct pe acoperișul casei sau la o înălțime de 10 cm față de învelitoarea casei. Firmele germane cu renume in fabricarea panourilor solare au in kitul de instalare pentru panourile solare suporți pentru montarea acestor sisteme la o distanță de acoperiș de 10 cm.  

 

 

 

 

 

 

     

             Majoritatea beneficiarilor au montat panourile solare lipite de învelitoare casei, dar in timpul iernii când avem ninsori abundente panoul solar poate fi acoperit cu zăpadă si este scos din funcțiune.  Montat la o înălțime de 10 cm de acoperiș, zăpada va trece printre tuburi si va permite alunecarea de pe acoperiș când va începe să se topească.   

                In alcătuirea sistemului solar intră automatizarea solară, ea  comandă când grupul hidraulic să pornească pentru a transporta căldura din panoul solar in boiler, cu ajutorul a doi sau trei senzori montați unu in panoul solar si unu sau doi senzori in boiler.

             Lângă panoul solar pe acoperiș se montează AERISISTORUL SOLAR împreună cu ROBINETUL  SOLAR,  acest ansamblu de armaturi este unu special care rezistă la temperaturi de 180°C, puteți verifica dacă aveți acest ansamblu montat și intradevar este fabricat să reziste la temperaturi ridicate, citind inscripția care apare pe aerisitor de 180°C, dacă nu este stanțat acel sistem nu este făcut să reziste la temperaturi ridicate și in scurt timp va ceda.

Concluzie: Obligatoriu sistemul să fie dotat cu AERISITORUL SOLAR +ROBINET SOLAR montat lângă panoul solar !!!

          - trecerile si prinderile pe acoperiș ale conductelor si panoului solar au fost descrise mai sus, noi sfătuim pe  cat posibil să fie evitate străpungerile foarte mari in acoperiș, in timp pot crea probleme cu infiltrațiile de apă dacă aceste prinderi și străpungeri nu se execută folosind kituri speciale pentru aceste operații. Suntem siguri că multe firme specializate in montarea panourilor solare, nu folosesc aceste kituri speciale de prindere si strapungeri prin acoperiș  deoarece ridică costurile sistemului. Firmele adaptă metode ieftine ”romanești” care ulterior vor duce la mari probleme in legătură cu etanșeitățile prinderilor si străpungerilor prin acoperiș.

Concluzie: Obligatoriu STRAPUNGERILE SI PRINDERILE PRIN ACOPERIȘ să fie executate doar cu kituri speciale !!!

       Circuitele de alimentare dintre panoul solar și boilerul de la interiorul imobilului, implicit grupul hidraulic  se fac cu conducte rezistente la temperaturi foarte ridicate.

Ca și materiale se pot folosi:

 • țeava neagră dar cu îmbinări sudate;
 • țeava colac din Cupru (recomandam țeava din cupru colac pentru a evita lipiturile multiple dacă s-ar folosi bara din cupru);
 • țeava din inox flexibilă.

Nu se folosește pe circuitul de glicol dintre panoul solar si boiler, țeava din PP-R chiar daca este cu inserție de AL, unele firme au executat montaje ale panourilor solare cu țeavă din PP-R, o greșeală gravă, iar consecințele le va suporta beneficiarul deoarece pe timpul verii când temperatura glicolului ajunge la 120-150 °C chiar și 170 °C, țeava din PP-R va ceda, ea rezistând la temperaturi de maxim 95 °C. 

Conductele montate in exteriorul și interiorul imobilului se izolează pentru a nu avea pe circuit pierderi de căldură. Această izolație trebuie sa fie rezistentă la temperaturi foarte ridicate de până la 170°C .

In componența sistemului solar intră grupul hidraulic care este alcătuit din mai multe elemente, toate acestea trebuie să fie rezistente la temperaturi ridicate. 

Pompa care intră in componența sistemului solar trebuie sa fie rezistentă la temperaturi foarte ridicate, pompele termice nu se pot folosi la sistemele solare pe circuitul de glicol, doar in anumite cazuri, cum ar fi atunci când beneficiarul deține o piscina si dorește să-i încălzească apa cu panourile solare. In aceste cazuri temperatura glicolului pe care îl vehiculează pompa chiar si in cele mai însorite zile ale verii nu va atinge temperaturi mai mari de 90-95 °C.

Concluzie: Obligatoriu POMPA SOLARA in alcătuirea grupului hidraulic !!!

           Un element de siguranța foarte important al sistemului solar îl reprezintă supapa de presiune solară cuprinsă  in grupul hidraulic. Supapa de presiune obligatoriu trebuie sa fie concepută pentru a lucra la temperaturi foarte ridicate. Datorită temperaturilor mari din timpul verii temperatura glicolului va crește, implicit va crește si presiunea in instalație. Supapa de presiunea intră in funcțiune dacă presiunea va depăși 6 bari, menținând panoul solar, boilerul și vasul de expansiune in siguranță. Acestea au o presiune de lucru de maxim 6 bari, iar depășirea acestei valori duce la defecțiunea elementelor enumerate mai sus.  

Lipsa acestei supape de presiune din alcătuirea sistemul solar sau înlocuirea acesteia cu o supapă de presiune pentru instalații termice, poate duce la probleme foarte grave chiar si explozia panoului solar sau a boilerului ori a altor elemente ale sistemului.

Puteți verifica singuri daca sistemul dumneavoastră montat, deține această supapă de presiune special concepută pentru instalațiile solare, verificând dacă pe supapa de presiune este specificat temperatura si presiunea de lucru.

Concluzie: Obligatoriu SUPAPĂ DE PRESIUNE SOLARĂ in alcătuirea grupului hidraulic !!!

           Vasul de expansiune solar: pe circuitul de glicol obligatoriu se montează un vas de expansiune solar. Acest vas este construit să reziste la temperaturi foarte mari de până la 170-180°C. Vasele de expansiune solare se deosebesc de cele termice, prin culoarea lor. Cele de culoare gri sunt pentru instalații solare, iar cele roșii pentru instalații termice. Acest element din alcătuirea instalației solare este la fel de important ca și supapa de presiune, iar el se dimensionează in funcție de numărul de panouri solare și volumul de glicol de pe circuitul solar. Vasul de expansiune preia dilatările glicolului in perioadele calde ale zilei când temperatura si presiunea glicolului cresc până la presiunea de 6 bari, unde intră in funcțiune supapa de presiune solară.  Lipsa acestui element de siguranță poate duce la deteriorarea instalației si nu numai atât.

Concluzie: Obligatoriu VAS DE EXPANSIUNE SOLAR pe circuitul de glicol !!!

           Boilerul din alcătuirea sistemului solar trebuie sa fie prevăzut cu următoarele elemente de siguranță: 

- pe toate racordurile boilerului, inclusiv serpentinele acestuia indiferent de numărul lor, trebuie sa fie prevăzute cu robineți de secționare. In cazul unor defecțiuni apărute la boiler sau pe circuite, robineții de secționare ajută la separarea elementului sau tronsonului cu probleme și intervenția pentru repararea in deplină siguranță. 

Concluzie: Obligatoriu ROBINEȚI DE SECȚIONARE pe toate racordurile de la boiler si de la grupul hidraulic !!!

 

 

- boilerul trebuie sa fie prevăzut cu supapă de presiune 6 bari, dar e indicat să fie prevăzut cu supapa de presiune si temperatură. Această supapă este OBLIGATORIE deoarece in caracteristicile tehnice ale boilerului este specificat că rezistă la presiuni de până la 6 bari si temperaturi de 100 °C, supapa protejând boilerul. 

Lipsa acestei supape poate duce la deformarea boilerului, fisuri sau chiar explozia acestuia.

  Concluzie: Obligatoriu SUPAPĂ DE PRESIUNE ȘI TEMPERATURĂ pe boiler !!! 

- boilerul trebuie să fie dotat obligatoriu cu un vas de expansiune termic care să preia dilatațiile până ce presiunea ajunge la 6 bari. Cu ajutorul vasului de expansiune termic, se elimină riscul deformării boilerului sau riscul  de a crăpa fitingurile montate pe circuite sau pe boiler.

  Concluzie: Obligatoriu VAS DE EXPANSIUNE TERMIC pe boiler !!! 

- boilerul trebuie să fie prevăzut cu robinet de golire a acestuia. In caz de avarie sau sunteți nevoiți să goliți boilerul trebuie să aveți cum face aceasta operațiune. 

Concluzie: Obligatoriu ROBINET DE GOLIRE  boiler !!!

- pe circuitul de alimentare cu apă caldă menajeră din boiler, a bateriilor din imobil, se montează obligatoriu, cum am precizat si mai sus, la toate sistemele solare, vana de amestec (anti-opărire).

Această vană vă ajută să evitați riscul opăriri cu apă fierbinte din boiler care poate să ajungă in baterie și la 90-95°C.

                Dacă dumneavoastră, ca și proprietari ai sistemului puteți face reglajul direct din baterie, musafirii dumneavoastră sau copiii nu vor ști  să facă acest lucru și riscați să se opărească când vor folosi apa caldă.  Acest element lungește durata de funcționare a bateriilor și a conductelor, in baterie ajungând apă la o temperatură intre 40-60°C.  Dacă nu se montează vana de amestec (antioparire), lipsa acestei piese poate duce la îmbătrânirea, scoacerea garniturilor din ansamblul bateriei.

      Și la acest sistem se poate monta KITUL special pentru aport la CT gaz, kitul prezentat mai sus la sistemul solar cu boiler pe casă. 

Concluzie: Obligatoriu VANĂ DE AMESTEC (ANTIOPARIRE) pe circuitul de alimentare cu ACM al bateriilor din imobil !!!

           Dacă aveți un sistem solar montat deja in imobil puteți verifica dacă sistemul este dotat cu toate elementele de siguranță enumerate mai sus, dacă elementele sunt special concepute pentru sistemele solare și nu sunt elemente folosite la instalațiile termice. 

In urma verificării sistemului dumneavoastră, dacă constatați că lipsesc elemente de siguranță sau alte elemente care ar trebui să intre in alcătuirea sistemului solar, contactați firma care va montat sistemul solar și cereți-le montarea acestor elemente de siguranță pentru sistemul solar și pentru procesul de exploatare. Dacă ei v-au montat un sistem complet, acest sistem trebuie să cuprindă și vana de amestec (anti-opărire) un element foarte importat al sistemului.

Toate detaliile de mai sus sunt pur informative.

Dacă doriți să achizitionați un sistem solar sau o componentă din alcătuirea unui sistem solar si doriți mai multe sfaturi cu privire la sistemele solare, asteptăm solicitarile dumneavoastră pe adresele de email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Inginerii nostri vor raspunde pe cât posibil la toate intrebarile și solicitarile legate de sistemele solare și la produsele comercializate pe site. 

 •  *ACM - apă caldă menajeră
 • * CT   - centrala termică  

SISTEMUL SOLAR DIN POZELE DE MAI JOS ESTE UNUL DE VARA SI ARE TOATE TUBURILE SPARTE, ATENȚIE CE SISTEM SOLAR CUMPĂRAȚI ȘI CINE VI-L MONTEAZĂ!!!

 

  

Add a comment (2)

Panouri solare HELIS

Print

TUBURI VIDATE HEAT-PIPE HELIS JDL

 PROGRAMUL CASA VERDE 2012   

          Aceste panouri solare Helis JDL cu tuburi vidate au o structura compacta si se adapteaza usor locului de montaj. Pot functiona chiar si daca unul sau mai multe tuburi s-au spart. Tuburile acestor panouri solare nu contin apa si nu exista pericolul spargerii pe timp de iarna.  

        Panoul are o structura compacta, se adapteaza usor locului de montaj.                                                                Panoul functioneaza chiar daca unul sau mai multe tuburi s-au spart.                                                                        Inlocuire usoara a tuburilor.

Model HELIS JDL  

Suprafata bruta [m2]

Volum ag. termic [l]

Nr. tuburi

L*l*H

 [mm]

Masa  [kg]

Vol. boiler recom. [l]

 

PRET

JDL-PM10-58/1.8

1.3

0.77

10

2020*995*155

39.9

100

874 Ron

JDL-PM15-58/1.8

1.9

1.15

15

2020*1410*155

58.3

150

1.375 Ron

JDL-PM20-58/1.8

2.6

1.54

20

2020*1825*155

77.1

200

1.877 Ron

JDL-PM25-58/1.8

3.300

1.92

25

2020*2240*155

96.1

240

2.386 Ron

JDL-PM30-58/1.8

3.979

2.30

30

2020*2655*155

114.1

300

2.816 Ron

 Kit-ul de montaj permite atat montajul pe acoperis cat si pe suprafete plane.

Denumirea

PRET

Kit de montaj JDL-PM  10 -58/1.8

261 Ron

Kit de montaj JDL-PM  15 -58/1.8

326 Ron

Kit de montaj JDL-PM  20 -58/1.8

391 Ron

Kit de montaj JDL-PM  25 -58/1.8

489 Ron

Kit de montaj JDL-PM  30 -58/1.8

587 Ron

 

 • Presiune de test panouri solare : 10 bar;         
 • Presiune de lucru panouri solare : 4 bar;
 • Temperatura maxima apa: 95°C;
 • Temperatura maxima agent termic fara circulatie : 200°C;
 • Distanta intre tuburi: 78 mm;
 • Grosime izolatie panouri solare : 40 mm;
 • Inclinare min / max panou solare : 15° / 75° fata de orizontala;
 • Dimensiuni tub vidat : ø58 x 1800 mm;

 

Add a comment (0)

Panouri solare PLANE ARISTON

PROGRAMUL CASA VERDE 2012   

Indicat pentru utilizatori la scara mare.

         Panourile solare Kairos CF sunt produse in Italia, la noul centru pentru sisteme solare din Serra de Conti. Acest centru este punct de referinta pentru activitatile de cercetare, training si productie in domeniul sistemelor solare, dar si pentru asistenta tehnica. Liniile automate de productie garanteaza respectarea tuturor parametrilor pentru o performanta ridicata si o durabilitate a sistemelor solare Ariston. Linia de ansamblare finala este compusa din 4 roboti de ultima generatie care asigura operatiunile cele mai precise pentru respectarea standardelor de calitate.

        Nu intotdeauna, intr-o instalatie solara, este posibila o pozitionare optima a boilerului cu acumulare, in locuri mai inalte decât panourile solare. Devine astfel necesar utilizarea unei pompe de circulatie, a carei comanda va fi gestionata de catre un panou de comanda electronic. Prin intermediul a doua sonde de temperatura, panoul de comanda va compara în permanenta temperatura din boiler cu temperatura din panourile solare, permitand pornirea pompei doar atunci cand temperatura din panouri este mai mare decat temperatura din boiler.

KAIROS CF 2.0 

Panou solar cu circulatie fortată

 • Placă absorbantă cu tratament înalt selectiv din oxizi de titan (absorbtie 95%, reflexie 5%)
 • sticlă 4 mm, antireflectorizantă, rezistentă la intemperii
 • Circuit hidraulic cu tevi din cupru
 • Formă de harpă şi sudură continuă cu ultrasunete
 • Creat şi dimensionat pentru o functionare optimă în sistemele cu circulatie fortată 

Poate fi înclinat la un unghi de 30° 60°

• certificare conform standardului en 12975

Date tehnice 

PANOU SOLAR KAIROS CF 2.0 

Greutate                                                  kg 35,6
Presiune de lucru                                     bar 6
Diametru conducte panou solar               mm 18
Cantitatea de lichid din panoul solar         l 1,02
Capacitate de absorbtie                           % 95
Emisii                                                        % 5
Suprafată de captare                                m 1,82
Suprafaă de absorbtie                            m 1,74
Capacitate termică specifică                     kJ/K 13
n0                                                             0,738*
k1                                  W/mK                  4,0*
k2                                  W/mK2                0,012*
Temperatură de stagnare  °C                  161,6
* informatii referitoare la zona de captare 

Panou Solar Buderus Vaciosol CPC6 / CPC12

Print


PROGRAMUL CASA VERDE 2012   

 

 

Panoul solar cu tuburi vidate  
Ideal pentru prepararea apei calde menajere si aport la incalzire

Panou Solar cu TUBURI VIDATE  Vaciosol 
                         Avantaje
Număr de tuburi vidate: 6 sau 12 

-  Randament ridicat (611 kWh/m2 a) 
-  Captare maximă de energie solară datorită oglinzii CPC (Compound Parabolic Concentrator) 
-  Valorificarea radiaţiei difuze: chiar şi atunci cănd este înnorat, razele solare indirecte sunt captate şi transformate în căldură 
-  Acoperire absorbantă protejată în vid 
-  Montaj rapid 
-  Fexibilitate mare la montaj (pe acoperişuri plane sau oblice, cu posibilitate de racordare pe stânga sau pe dreapta 
-  Ideal pentru producerea de apă caldă menajeră, dar şi aport la încălzire 
                         -  Eficient şi cu un design modern

 Caracteristici panou solar Buderus Vaciosol CPC  6 tuburi: 

 • Numar tuburi de vidare : 6;
 • Suprafata exterioara (bruta) panou solar : 1,43 mp;
 • Suprafata de apertura (de captare a razelor solare) : 1,28 mp;
 • Suprafata absorber : 0,97 m2;
 • Temperatura de stagnare : 295 grdC;
 • Eficienta panou solar : 66,5 %;
 • Supra-presiunea max de functionare (presiune de verificare) : 10 bar;
 • Masa panou solar : 24 kg;
 • Tuburi din sticla (diametru exterior/diametru interior/distanta pana la perete/lungime tub) : 47/37/1,6/1920 mm;
 • Agent termic panou solar : Tyfocor LS;
 • Latimea de racordare, tur/retur : 15 mm.  

Pret: 3.550 Ron/ inclus tva.

 

Caracteristici panou solar Buderus Vaciosol CPC 12 tuburi:

 •  Numar tuburi de vidare : 12;
 • Suprafata exterioara (bruta) panou solar : 2,82 mp;
 • Suprafata de apertura (de captare a razelor solare) : 2,56 mp;
 • Suprafata absorber : 1,91 m2;
 • Eficienta panou solar : 66,5 %;
 • Temperatura de stagnare : 295 grdC;
 • Supra-presiunea max de functionare (presiune de verificare) : 10 bar;
 • Masa panou solar : 46 kg;
 • Tuburi din sticla (diametru exterior/diametru interior/distanta pana la perete/lungime tub) : 47/37/1,6/1920 mm;
 • Agent termic panou solar : Tyfocor LS;
 • Latimea de racordare, tur/retur : 15 mm.

Pret: 6.514 Ron/ inclus tva.

 

Panou Solar PLANE Logasol SKN 3.0   

 Caracteristici

 • Greutate panou solar : 42 kg;
 • Dimensiuni panou solar (L x H x A): 2070 x 1145 x 90 mm;
 • Racorduri dimensionate pt incarcari pana la 170 grdC si o presiune de 3 bar;
 • Suprafata bruta panou solar : 2,37 m2;
 • Suprafata absorber : 2,23 m2;
 • Randament colector : 525 kWh/m2a;
 • Eficienta : 77 %;
 • Variante de montare panouri solare : vertical si orizontal;
 • Ideal pentru locuinte cu 2-5 persoane;
 • Domeniu de utilizare panou solar : pentru producerea de apa calda menajera si aport la incalzire;
 • Economie de 23-35% anual din necesarul de combustibil;
 • Ecologic, din materiale reciclabile;
 • Montaj rapid, adaptabil oricarui acoperis.

SKN 3.0 panou solar vertical:    - Pret  2.810 Ron 

SKN 3.0 panou solar orizontal:  - Pret  3.576 Ron  

 

 

 

Panouri solare WESTECH

Print

                        Panouri solare SOLECO - presurizate - cu tuburi vidate Heat-Pipe                                                                               cu boiler in casa, subventionat prin                                                                 PROGRAMUL CASA VERDE 2012 

           

 Specificatii Tehnice Panou Solar  

      Tuburile vidate sunt cele mai eficiente dispozitive de captare a energiei solare. Metoda moderna Westech-Solar foloseste tehnologia germana heat-pipe care transforma radiatia solara in energie termica.     

  

Functionare

        Panourile germane cu tuburi vidate Westech, lucreaza in sistem printr-un convertor de caldura, obtinandu-se temperaturi mari de absorbtie si grad enorm de eficienta inclusiv la radiatii scazute ale razelor soarelui. Astfel de instalatii solare pot fi apreciate mai ales în perioadele de primavara timpurie si de toamna tarzie, pe langa prepararea apei calde putand contribui si la sustinerea incalzirii incaperilor.   

             Instalatiile solare Westech functioneaza pe toata durata anului, indiferent cat de scazute sunt temperaturile in timpul iernii. Tuburile vidate, prin tehnologia lor de izolare ofera apa calda menajera si aport la incalzire chiar si la -30 grade Celsius. Pe lângă design-ul estetic, seriile WT-B58, SP-58 si Tube Power, uimesc mai ales prin cheltuielile scazute de montaj si întretinere.

      De remarcat, de asemenea este faptul pe lânga montajul simplu al panourilor, suprafetele absorbante fiind protejate, au durata de viata pana la 25-30 de ani. Dovada calitatii exceptionale o confera cei 10 de ani de garantie pentru vidul tevilor. Datorită diverselor modele existente, 10, 18, 20, 22 si 30 de tuburi vidate, se pot realiza suprafete brute de colectori intre 1,5m² pâna la 5m²!   

     Agentul termic de incalzire colecteaza energia termica produsa de tuburile heat-pipe si o transfera la glicol, iar acesta o transporta si o cedeaza prin schimbatorul de caldura ( serpentina voilerului) apei din boiler. Recomandat este boilerul bivalent, acesta avind posibilitatea de conectare a instalatiei solare la centrala clasica existenta.

     Instalaţia de la panou la rezervor este încarcata cu glicol (antigel sanitar) pentru panouri solare, ce nu este toxic şi nu permite înghetarea instalatiei în sezonul rece.       Panoul solar este echipat cu tuburi vidate cu tehnologie germana heat-pipe, oferind cel mai înalt grad  de absorbtie a radiatiilor solare (chiar si în zilele de iarna).

       Acestui tip de panou i se instaleaza:

-un vas de expansiune ce ofera protectie împotriva refularii în verile foarte calduroase;

-un controler electronic care indica si controlează permanent starea sistemului;

-o pompa de recirculare care va alimenta permanent rezervorul cu agent termic fierbinte.   

 

Specificaţii tehnice

 

 

PANOURI CU TUBURI VIDATE WESTECH SP58 -1800A - Eficienta: 569kW/h/m²/an

HEAT PIPE 12 mm 

Tip Sistem

Soleco H10

SP 58-1800A-10

Soleco H18

SP 58-1800A-18

Soleco H20

SP 58-1800A-20

Soleco H22

SP 58-1800A-22

Soleco H30

SP 58-1800A-30

Volum boiler (l)

100L

150L

200L

200L

200L

Numar tuburi panou

10

18

20

22

30

Dimensiuni tuburi (dxL)

58 x 1800

58 x 1800

58 x 1800

58 x 1800

58 x 1800

Latime panou (mm)

850

1550

1750

1850

2500

Inaltime panou (mm)

1970

1970

1970

1970

1970

Suprafata captator (mp)

1,85

3,05

3,47

3,64

4,92

Greutate captator (kg)

36

62

69

76

103

Vas de expansiune (l)

18

18

24

24

24

Grup recirculare

 pompa recirculare 3 viteze/ 60W/ 50 Hz

 pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

 pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

 pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

Kit instalare complet

Da

Da

Da

Da

Da

Controler solare

Da

Da

Da

Da

Da

Cadru metalic

Da

Da

Da

Da

Da

  

 

PANOURI  CU TUBURI VIDATE WESTECH WT-B58-1800A - Eficienta: 730 kW/h/m²/an 

HEAT PIPE 24 mm 

Tip Sistem

Soleco W10

WT-B58-1800A-10

Soleco W18

WT-B58-1800A-18

Soleco W20

WT-B58-1800A-20

Soleco W22

WT-B58-1800A-22

Soleco W30

WT-B58-1800A-30

Volum boiler (l)

100L

150L

200L

200L

200L

Numar tuburi panou

10

18

20

22

30

Dimensiuni tuburi (dxL)

58 x 1800

58 x 1800

58 x 1800

58 x 1800

58 x 1800

Latime panou (mm)

850

1550

1750

1850

2500

Inaltime panou (mm)

1970

1970

1970

1970

1970

Suprafata captator (mp)

1,85

3,30

3,50

3,68

5,10

Greutate captator (kg)

37

63

72

82

110

Vas de expansiune (l)

18

18

24

24

24

Grup recirculare

 pompa recir/strongculare 3 viteze/ 60W/ 50 Hz

 pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

 pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

 pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

pompa recirculare 3 viteze/ 60 W/ 50 Hz

Kit instalare complet

Da

Da

Da

Da

Da

Controler solare

Da

Da

Da

Da

Da

Cadru metalic

Da

Da

Da

Da

Da

 Utilizare sistem solar presurizat Soleco:

Tip sistem

Soleco H10

Soleco H18

Soleco H20

Soleco H22

Soleco H30

Familie cu 2 membri   

Da

_

_

_

_

Familie cu 3 membri (2 adulti + 1 copil)

Da

Da

_

_

_

Familie cu 3 membri (3 adulti )

_

Da

_

_

_

Familie cu 4 membri (2 adulti + 2 copil)

_

_

Da

_

_

Familie cu 4 membri (3 adulti + 1 copii)

_

_

Da

Da

_

Familie cu 5 membri (4 adulti + 1 copil)

_

_

_

Da

Da

Familie cu 5 membri (3 adulti + 2 copii)

_

_

_

_

Da

  Prin intermediul Programului "CASA VERDE" beneficiezi de  : 

 • consultanta - te ajutam sa alegi sistemul care va avantajeaza cel mai mult pentru familie; 
 • proiectare- pentru sistemul achizitionat se va intocmi de catre inginerii firmei Soleco un proiect de implementare a sistemului in instalatia existenta;
 • produse de calitate - gama de produse Soleco este foarte variata;
 • transport -  este asigurat de firma Soleco pana la domiciliul clientului;
 • montaj - firma Soleco iti pune la dispozitie instalatori cu experienta in montaj de sisteme solare;
 • proba de functionare -   efectuam obligatoriu o proba,  pentru a ne asigura de buna executie a montajului.